Een positieve ouder-schoolverhouding leidt tot vergroting van de leerresultaten en het welbevinden van het kind. Echter is een goede samenwerking tussen ouders en school niet altijd vanzelfsprekend. Door met elkaar samen te werken kunnen elkaars invloeden worden versterkt en aangevuld met als doel het leer- en ontwikkelingsproces van het kind te optimaliseren; er kan dan gesproken worden over educatief partnerschap. Om dit te kunnen verwezenlijken zullen ouders genoeg betrokken moeten worden bij de school.

In deze training leert de leerkracht en/of het schoolteam vanuit verschillende uitgangspunten een gelijkwaardige samenwerking met ouders vorm te geven. Een goede relatie tussen ouders en school is hierbij essentieel. De vraag is: ‘Hoe kan deze relatie vanuit de school worden versterkt?’

Onderdelen:

 • Wat is ouderbetrokkenheid en educatief partnerschap? Wat zijn essentiële aspecten in de samenwerking met ouders?
 • Van theorie naar praktijk. Wat betekent dit voor mij als leerkracht en voor ons schoolteam? Op welke manier willen we de samenwerking met ouders vormgeven en welke visie hebben we op deze samenwerking?
 • Ouderbetrokkenheid in de dagelijkse praktijk. Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt gekeken welke aanpak mogelijk is om verder vorm te geven. Welke stappen zijn nodig om te zetten? Welke attitude en vaardigheden vraagt dit?

Doel en resultaat:

In deze training krijgt de leerkracht en/of het schoolteam antwoord op de vraag: ‘Wat is ouderbetrokkenheid en educatief partnerschap?’ Daarnaast worden de essentiële aspecten in de samenwerking met ouders besproken en vertaald naar de onderwijspraktijk. Wat betekent dit op school- en leerkrachtniveau? Samen wordt de gezamenlijke visie geformuleerd en besproken op welke manier de samenwerking met ouders wordt vormgegeven. Welke stappen, attitude en vaardigheden zijn hiervoor nodig?

Na afloop van de training kan de leerkracht:

 • Gegevens van de huidige samenwerkingsvormen in kaart brengen.
 • De verschillende aspecten van samenwerken met ouders vaststellen en analyseren waar het schoolteam staat.
 • De essentiële aspecten van samenwerken met ouders benoemen en als schoolteam hieraan vormgeven.
 • Tips voor samenwerking vertalen naar de eigen situatie.

Aanvullende informatie:

Na het volgen van deze training kan een vervolgtraject worden ingezet, waarbij individuele begeleiding wordt geboden als het gaat om het verder vormgeven van de samenwerking met ouders.

Ouderbetrokkenheid

Prijs: € 575
Duur: 1 1/2 – 2 uur
Doelgroep: leerkrachten (speciaal) basisonderwijs
Locatie: In overleg

Vul onderstaande gegevens in om vrijblijvend een offerte op te vragen of een vraag te stellen.


  Naam *

  E-mail *

  Telefoonnummer *

  Onderwerp

  Eventuele vraag/opmerking